Sådan genkender og bekæmper du mår

Har du hørt underlige lyde fra loftet midt om natten eller bemærket en underlig lugt i huset? Det kan være, at du har besøg af husmår. Husmåren kan flytte ind på loftet i både parcelhuse og sommerhuse, og når den først har fundet vejen ind, kan den være meget svær at slippe afsted med igen. Vi har derfor i denne artikel fokus på, hvordan du i første omgang genkender den uønskede gæst og hvordan du effektivt kan bekæmpe mår og få dit hus tilbage igen.

Hvad er tegn på husmår?

Husmåren laver en del larm på loftet, men den kan forholdsvist nemt forveksles med f.eks. rotter og mus, som også kan finde på at bosætte sig på loftet.

Det er dog nemt at genkende husmårens ekskrementer. Husmåren har en tendens til at vælge et særligt hjørne eller sted på loftet, hvor den besørger. Ekskrementerne hober sig altså op ét bestemt sted, hvis du har besøg af husmår. Ekskrementerne er ca. 8-10 cm lange, 1-2 cm tykke og indeholder hår, fjer og knoglerester.

Derudover efterlader husmåren naturligvis også en forfærdelig lugt, bl.a. pga. dens bunke af ekskrementer. Den slæber dog også gerne ådsler med ind og lade dem ligge rundt omkring.

Sidst men ikke mindst vil der ofte også være skader på isolering og taget. Du kan se, om du har eller har haft besøg af husmår ved at lave en termografering af taget hen over vinteren, hvor der er størst forskel på indendørs- og udendørstemperaturen. Måren kan nemlig godt lide at grave i isoleringen – og det kan ses på termograferinger.

Hvordan bekæmper man husmår?

Der findes mange gode råd til, hvordan man slipper af med husmår – men de er ikke alle lige effektive. Mange vælger at bruge f.eks. fælder eller gift, men der er nogle udfordringer forbundet med disse metoder. Hvis du bruger fælder, skal du selv sørge for at køre langt væk med husmåren, da den ellers hurtigt kan finde vejen tilbage igen. Hvis du bruger gift, har du bare et nyt problem, idet husmåren så lægger sig til at dø et sted i dit hjem, som du svært eller måske umuligt kan komme til.

Der er dog én metode, som har været yderst effektiv siden slut 80’erne, nemlig Gnaversirenen. Gnaversirenen er et ultralydsapparat, som udsender en højfrekvent lyd, der skræmmer husmåren – og faktisk også rotter, mus og flagermus – væk. Det er en god metode, fordi den ikke kræver det store arbejde fra din side. Du skal kun sætte den i stikkontakten og tænde for den, og så klarer den resten selv. Du kan ikke selv høre den, og det kan hunde og katte heller ikke. Det er altså en metode, som er yderst effektiv, når det gælder at slippe af med uønskede gæster, men også at sikre, at du ikke får nye gæster. Du kan læse mere om Gnaversirenen her: https://gnaversirenen.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *