Spar penge med en varmepumpe

I Danmark er det nødvendigt at kunne varme sin bolig op. De kolde måneder gør, at der bruges mange penge på varmeregningen, hvis ikke boligen har en god varmeløsning. Derfor kan der spares mange penge ved at kigge sine varmeløsninger igennem, og finde alternativer til de mange dyre og ikke særlig miljørigtige opvarmningsmetoder.

I nogle husstande er det nødvendigt med en bestemt løsning på grund af installationer og udbud, mens andre har muligheden for selv at finde den bedste og billigste løsning. Det kan være en god idé at sætte sig ind i de forskellige muligheder og fordele inden for opvarmning af boligen, da det ikke altid er den eksisterende løsning, der er bedst og billigst.

Sådan fungerer varmepumper

Varmepumper tager varmen i luften og omdanner den til varmenergi til hjemmet. Varmepumper kan både omdanne varmen til luft og til vand. Der er forskel i energiforbruget, når varm luft skal omdannes til vand, og når den varme luft forbliver i luftform.

Varmepumper, der omdanner til vand, er dog stadig en billigere løsning end for eksempel et oliefyr er. Har man radiatorer eller gulvvarme, er en varmepumpe nemmere og mindre omkostningsfrit at installere, end et jordvarmeanlæg er. Derfor anbefales luft-til-vand varmepumper og jordvarmeanlæg kun til helårsboliger, mens luft-til-luft varmepumper er bedre til sommerhuse.

Det kan betale sig at skifte til en varmepumpe

Jo større et hus man har, jo flere penge kan der faktisk spares ved at skifte sit oliefyr ud med en varmepumpe. I følge varmepumpe-guide.dk kan et hus på 130 km2 med fire personer boende spare rigtig mange penge over flere år ved at skifte til en varmepumpe frem for et oliefyr. Selvom der er en merinvestering i starten, vil varmepumpen have tjent sig hjem efter få års brug, da de løbende omkostninger er lavere. En stor fordel ved at skifte, er også at varmepumper holder i op til 20 år.

Bruger den naturlige fugt i luften

Luft-til-vand varmepumper udnytter den naturlige varme i luften til at opvarme huset. Der er også naturlig varme i minusgrader, så der fungerer en varmepumpe også. Om vinteren vil varmepumpen dog skulle bruge 5 minutter per time på at afrime sig selv, da fugten i luften skaber kondens i beholderen. Under afrimningen kan varmepumpen komme til at larme. Overvej derfor placeringen af varmepumpen en ekstra gang, så den ikke ligger klods op af soveværelset.

Der er også regler for, hvor tæt på skellet en varmepumpe må placeres, uden at der er tilknyttet en støjdæmper.

Til sommerhuset eller som supplement til olie og naturgas

Luft-til-luft varmepumper er bedst til sommerhuse eller som supplement til en anden varmekilde. I sommerhuset er der ingen grund til at investere i den helt store varmepumpe, selvom huset naturligvis skal have mulighed for at kunne varmes op. Det er vigtigt at bemærke, at luft-til-luft varmepumpe ikke kan lave varmt vand, som der skal findes en anden løsning på. Dog er luft-til-luft varmepumper så økonomiske, at det for de fleste passer dem udmærket at bruge el eller et solenergianlæg til at varme vandet med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *