Guide til valg af vinduer

guide til valg af vinduer

Døjer du med træk og kulde i dit hjem? Så skyldes det måske, at dine vinduer er gamle og trænger til en udskiftning. Vinduer har en begrænset levetid, og ofte kan du opleve, at den tekniske levetid er kortere end faktiske levetid. Derfor er det vigtigt at kigge på standen af dine vinduer i stedet for at vurdere deres kvalitet ud fra deres alder.

Du vil hurtigt opdage, at der er mange valgmuligheder, når det gælder nye vinduer. Du skal træffe mange vigtige valg, og derfor er det vigtigt, at du er godt rustet til hele beslutningsprocessen. Herunder kan du derfor finde en nem guide, som kan hjælpe dig godt igennem de absolut vigtigste valg.

Finansiering

Du er heldig, hvis det blot er nødvendigt at udskifte ét eller to vinduer, for så er det en overskuelig opgave selv at spare sammen. Der er dog tale om en noget større investering, hvis du skal udskifte alle vinduer i hele huset.

En mulig løsning er at udskifte vinduerne på én facade af huset ad gangen. På den måde kan du dele udgifterne op i mindre og mere overskuelige bidder, som ikke laver for store belastninger på dine økonomi. Det er en god idé at udskifte vinduerne på en hel facade, da det visuelt er pænest fremfor at udskifte vinduerne spredt.

Alternativt kan du også tage en snak med en rådgiver angående et tillægslån med pant i din eventuelle friværdi. Her bliver udskiftningen finansieret af lånet, men til gengæld kan du udskifte alle vinduer på én gang. Fordelen ved denne løsning er, at du kan låne penge til en meget lav rente, og samtidig er nye vinduer også en investering. Din friværdi vil nemlig også stige, når vinduerne er blevet udskiftet.

Materialer

Trævinduer er det mest klassiske valg og har traditionelt været de mest udbredte vinduer i Danmark. Dette er dog ved at ændre sig, for langt de fleste nyere huse vælger vinduer i træ og aluminium som et alternativ.

Denne type af vinduer er stadig lavet i træ, men træet på vinduets ydre side er beklædt med et tyndt lag aluminium med det formål at beskytter træværket mod fugt og sol.

Almindelige trævinduer er stadig det billigste valg, og deres levetid er ikke nødvendigvis kortere. Den primære forskel er, at trævinduer skal vedligeholdes med et par års mellemrum, mens det ikke er nødvendigt at male vinduer i træ og aluminium.

Hvad du foretrækker, er i høj grad en smagssag, og trævinduer er stadig et ganske udmærket valg, hvis du gerne vil spare penge og ikke har noget imod at male vinduer. Omvendt er det også en luksus ikke at skulle bekymre sig om vedligehold af vinduer – og vinduer i træ og aluminium koster ikke særlig meget ekstra.

Prisen på vinduer er naturligvis også afhængig af forhandleren – måske kan du finde billige vinduer her hos sparvinduer.dk.

Energiklasse

Energiklassen på dine nye vinduer er én af de mere tekniske beslutninger. Heldigvis er beslutningsprocessen gjord noget nemmere af den danske lovgivning, for du må kun bruge vinduer i energiklasse A eller B, når du køber nye.

Energiklasse A er vinduer med tre lag glas, hvilket giver den bedste isoleringsevne. Disse vinduer koster også mere end vinduer i energiklasse B, så det er ikke en naturligvis selvfølge, at du skal gå efter den bedste energiklasse.

Vinduer i energiklasse B har to lag glas, og isolerer derfor mindre godt. De overholder dog stadigvæk de danske krav, og er ganske udmærkede. Vinduer i energiklasse B er især et godt valg, hvis du bor i en ældre bolig, hvor det ikke er realistisk at få huset op på moderne isoleringsstandarder. I disse huse vil der være et naturligt varmetab igennem de øvrige bygningskonstruktioner, og derfor vil du ikke kunne spare flere penge ved at vælge energiklasse A fremfor B.

Hvis du er i tvivl om valget af energiklasse, kan du kontakte en vinduesforhandler for at få gode råd. På den måde kan du få kompetent rådgivning i forhold til din aktuelle boligsituation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *