Stikkontakterne i dit hus – alt hvad du skal vide

For det utrænede øje ser stikkontakter måske alle ens ud. Men der findes faktisk et par forskellige typer af stikkontakter, der tjener forskellige formål. I dette blogindlæg giver vi dig en gennemgang af de forskellige typer stikkontakter, du kan finde i dit hjem, så du kan blive en informeret husejer. Læs videre for at lære mere!

Standard stikkontakt (type A)

Standardstikket er den mest almindelige type stikkontakt, som du finder i dit hjem. Det er den slags stikkontakt, der accepterer tre-punkts stik. Standardstikdåser er beregnet til henholdsvis 15 eller 20 ampere og 125 eller 250 volt. Hvis du har apparater, der bruger meget strøm, f.eks. en hårtørrer eller en aircondition, skal du sørge for, at du har en standardstikdåse til at sætte den i.

Jordet stikkontakt (type B)

Jordede stikkontakter ligner meget standard stikkontakter, bortset fra at de har et ekstra hul til jordledningen. Jordledningen er med til at mindske risikoen for elektrisk stød ved at give strømmen en vej til at flyde i tilfælde af en kortslutning. Jordede stikkontakter er også beregnet til 15 eller 20 ampere og 125 eller 250 volt.

Stikkontakt til husholdningsapparater (type C) 

Stikkontakter til husholdningsapparater er beregnet til apparater, der bruger mindre strøm, f.eks. lamper og fjernsyn. De er mindre end både standard- og jordede stikkontakter og er beregnet til 5 eller 10 ampere og 125 volt.

Sådan fungerer stikkontakter

Stikkontakter, også kaldet stikkontakter, er de steder, hvor du sætter dine apparater i stikkontakten. De giver strøm til dine apparater ved at tilslutte dem til et elektrisk kredsløb. Dit hjems kredsløb er forbundet med et større netværk af ledninger, der transporterer elektricitet fra kraftværker til huse og bygninger.

Inde i hver stikkontakt er der to metalkontakter, som er forbundet med kredsløbets ledninger. Den ene ledning er strømførende, hvilket betyder, at den transporterer elektricitet, mens den anden ledning er neutral og ikke transporterer nogen strøm. Når du sætter et apparat i stikkontakten, forbindes stikkontakterne på stikket med disse metalkontakter og lukker kredsløbet. Dette afslutter strømmen af elektricitet og sætter din enhed i gang.

Kan du selv udskifte en stikkontakt?

Stikkontakter er en af de ting, som man ikke rigtig tænker over, før de holder op med at virke. Og når de gør det, kan det være en stor smerte. Heldigvis er udskiftning af en stikkontakt en relativt nem løsning, som du selv kan lave med blot et par værktøjer og forsyninger. Her er, hvad du skal vide.

Hvad du skal bruge

Den første ting, du skal bruge, er en ny stikkontakt. Du kan finde disse i ethvert byggemarked eller byggemarked. Sørg for at få en, der passer til spændingen og stilen på dine eksisterende stikkontakter. Du skal også bruge en skruetrækker, en afisoleringstang og elektrisk tape.

Sluk for strømmen til stikkontakten ved din afbryderboks, før du begynder at arbejde. Når strømmen er slukket, skal du bruge skruetrækkeren til at fjerne dækpladen fra stikkontakten. Indeni kan du se to skruer, der holder stikkontakten på plads. Fjern disse skruer, og træk forsigtigt stikkontakten ud af elboksen.

Fjern ledningerne fra den gamle stikkontakt ved at løsne klemskruerne og trække dem fri. Fjern derefter ca. ½ tomme isolering fra enden af hver ledning ved hjælp af en afisoleringstang. Sæt den nye stikkontakt på ved at matche de farvede ledninger med de tilsvarende klemmer og stramme skruerne. Til sidst skal ledningerne føres tilbage i elboksen, og den nye dækplade skrues på. Det var det hele! Du skal blot tænde for strømmen i din afbryderboks og afprøve din nye stikkontakt.

Nu hvor du ved mere om stikkontakterne i dit hus der, kan du være sikker på at bruge dem korrekt, næste gang du skal sætte noget i stikkontakten. Vær sikker og informeret, når du bruger elektriske apparater, ved at vide, hvilken stikkontakt der er den rigtige til jobbet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *