Der findes mange forskellige måder at opvarme boligen på – og de har alle deres fordele og ulemper. I denne artikel har vi fokus på gulvvarme og dets fordele og ulemper, så du kan blive klogere på, hvilke overvejelser, du bør gøre dig, hvis du ønsker at skifte til gulvvarme.
Fordele ved gulvvarme
Der er mange fordele ved gulvvarme frem for andre opvarmningskilder. Én af de mest populære fordele er at du undgår kolde fødder. Med gulvvarme kan du nemlig se frem til et dejlig varmt gulv, uanset hvilken gulvtype, der er tale om. Hvis du så også vælger elgulvvarme, kan du nyde varme gulve hele året rundt.
Derudover giver gulvvarme også et mere jævnt opvarmet rum, især i modsætning til radiatorer. Når varmen kommer fra gulvet, bevæger det sig nemlig op og ud i rummet, hvorimod radiatorer sender varmen op ad væggen, langs loftet og herefter ud i rummet. Rummet bliver altså mere jævnt varmt med gulvvarme – og også en del hurtigere end med radiatorer.
Gulvvarme kræver heller ikke vedligehold på samme måde som radiatorer. Det hele ligger under gulvet, så det skal ikke males, rengøres eller vedligeholdes på nogen måde. Et betyder også, at støv ikke hvirvler så meget rundt som ved radiatoropvarmning.
Sidst men ikke mindst giver gulvvarme også indretningsfrihed. Der er ingen radiatorer i vejen, som dikterer, hvordan du skal indrette rummet. Du kan altså stille sofaen, sengen og alle andre møbler lige hvor du har lyst til – og det gør det især nemmere at indrette mindre rum.
Ulemper ved gulvvarme
Der er dog også nogle ulemper ved gulvvarme.
Gulvvarme kan ofte ikke dække varmebehovet i ældre huse, der ikke er godt isolerede. Der vil derfor her være behov for at supplere gulvvarmen med radiatorer for at sikre optimal opvarmning.
Gulvvarme kræver i de fleste tilfælde at hele gulvet skal brækkes op for at lægge varmeslanger, kabler eller lignende. Det er især tilfældet ved vandbåren gulvvarme, hvor der skal lægges rør i gulvet. Det er lidt nemmere med elgulvvarme, som faktisk i mange tilfælde kan lægges ovenpå et eksisterende gulv, hvor der så blot lægges et nyt gulv ovenpå. Du kan læse mere om, hvad du skal bruge til elgulvvarme her: https://www.dansk-elgulvvarme.dk/
Gulvvarme kan i tilfælde med el være nem, hurtig og billig at installere, men det kan være svært og dyrt at reparere. Hvis gulvvarme altså går i stykker, skal du have fat i professionel hjælp til at få det hele i orden igen – og det koster altså penge.