Maling af husfacader

Facademaling giver huset en flot og poleret facade, der fremstår moderne og enkel i forhold til den lidt ældre stil med mursten. Men det kan være svært at hitte rundt i de mange forskellige facademalinger og alle de forskellige regler, der føler med til dem hver især.

Herunder har vi samlet en liste, som du skal være opmærksom på, inden du begynder at male dit hus med hvilken som helst facademaling.

Hvilken facademaling skal jeg vælge?

Først er det nødvendigt at tage et kig på det underlag, man har med at gøre. Som oftest er det en dårlig idé at male direkte på mursten og fuger, da det kan få facademalingen til at skalle af igen, fordi det ikke kan binde sig til de to materialer. Og så er det super ærgerligt, hvis man har brugt mange penge og meget tid på at facademale med en dyr facademaling. Derudover er der selvfølgelig også de penge og den tid, man skal bruge på at få det af igen.

I stedet bør overfladen være pudset op. Hvis dit hus allerede er pudset (vel og mærke stadig i god forstand), så er det ikke nødvendigt at gøre det igen. Så kan man sagtens male direkte oven på det.

Har dit hus før været facademalet, så er det også vigtigt at tage ind i betragtning, når du vælger facademaling. Her er der nemlig nogle særlige regler for, hvilken facademaling du skal vælge.

Hvad skal man gøre, inden man begynder at male?

Har du et helt nyt murstenshus bygget, som du gerne vil skynde dig at male facaden på, så må vi nok skuffe dig lidt. Det er nemlig bedst at vente et par år, før man begynder at behandle nye mursten med grunder og facade. Det skyldes, at mursten ofte trækker en del vand og generelt er ret vandholdige. Det er dette vand, der gerne skal have lov til at fordampe en smule, før man ”spærrer” det inde i væggen med facademaling eller grunder. Hvis ikke man venter et par år, så kan man risikere at få fugtskader.

Det er desuden en god idé at vaske væggen, før man begynder at male til at starte med. Det kan gøres let med en kost og rent vand. På den måde sikrer du dig, at malingen hænger ordentlig fast i væggen og ikke i urenheder på væggen. Du kan også med fordel give det en god grunder, som virkelig kan binde malingen til væggen. Det er især en god ide, hvis det er noget tid siden, at væggen er blevet behandlet sidst.

Kan man selv facademale sit hus?

Du kan sagtens selv facademale dit hus. Facademaling kommer enten som ren maling, eller som pulver der skal røres op i vand. Det kommer an på, hvilken facademaling du har valgt. Det samme gør den måde, du skal påføre det på. Er der for eksempel tale om kalkmaling, så gøres dette med en kost, men i langt de fleste tilfælde gøres det selvfølgelig med en pensel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *